Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Srbskému patriarchovi Porfirijovi zakázali vstup do Kosova: Aký je dôvod?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Karl-Josef Hildenbrand/dpa)

ZÁHREB - Kosovské úrady v pondelok zakázali hlave Srbskej pravoslávnej cirkvi (SPC) patriarchovi Porfirijovi a siedmim biskupom, ktorí ho sprevádzali, vstup do krajiny. Informuje agentúra HINA.

Porfirije (62) bol na ceste na utorkové zhromaždenie SPC v patriarcháte Peč. Na hraničnom priechode Merdare mu oznámili, že z Prištiny prišiel príkaz, podľa ktorého nesmie vstúpiť na územie Kosova, uviedol vo vyhlásení Úrad (srbskej vlády) pre Kosovo a Metohiju.

archívne video

Policajti obvinili muža, ktorý mal zákaz šoférovať a chcel utiecť nočnej hliadke (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj)

Patriarchát v Peči je "historickým stolcom" hlavy SPC a tradičným duchovným sídlom SPC od polovice 14. storočia. Je zapísaný na zozname Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Riaditeľ zmieneného úradu Petar Petkovič uviedol, že návšteva patriarchu bola oficiálne oznámená vláde v Prištine, ale kosovský premiér Albin Kurti v rozpore so všetkými dohodami zamietol Porfirijovi možnosť zúčastniť sa na prvom dni zhromaždenia SPC a vyjadriť podporu svojmu ľudu i veriacim.

Odmietli žiadosť patriarchu

Kosovské ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo, že odmietlo žiadosť patriarchu o návštevu patriarchátu Peč, uviedli kosovské médiá. Rezort diplomacie ďalej uviedol, že nepovolí návštevy Kosova, pokiaľ Srbsko neprestane porušovať Bruselskú dohodu z roku 2013 a nepovolí kosovským vládnym predstaviteľom navštíviť Srbsko, a kým nezastaví protikosovské kampane na medzinárodnej scéne.

Od vlády v Belehrade sa tiež očakáva, že prestane používať nenávistné prejavy a vyhrážky voči Kosovu aj jeho predstaviteľom, uviedla webová stránka Reporteri.net. Zákaz vyvolal v Belehrade početné reakcie vrátane tých, ktoré hovoria, že ide o "hanebný" a "necivilizovaný" čin a ďalší krok vlády v Prištine, ktorý dokazuje neznášanlivosť voči Srbom a Belehradu. SPC označila toto rozhodnutie za "iracionálne".

Viac o téme: BiskupPatriarchaKosovoZakázPorfirijo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu